Zwillbrock

Zwillbrock – Flamingo Route 10 km

In en nabij het prachtige Zwillbrocker Venn, enkele kilometers ten oosten van Groenlo aan de Nederlands-Duitse grens leven meer dan zestig vogelsoorten, waaronder sierlijke flamingo’s en krijsende kokmeeuwen. Laatstgenoemden leven met dertien duizend stuks op een kluitje.

De wandeling loopt door twee natuurgebieden, de Zwolse Leemputten en het Zwillbrocker Venn. De leemputten zijn ontstaan door het afgraven van de klei voor de steenfabriek.

Het Zwillbrocker Venn ligt in Duitsland, net over de grens, en is een restant van een groot hoogveengebied dat zich tot ver in Nederland heeft uitgestrekt. Beide gebieden zijn voor vogelliefhebbers, zeker in het voorjaar, het bezoeken waard. Boomvalken, zaagbekken en andere watervogels zijn te zien. Ook de wielewaal komt daarvoor. Het Zwillbrocker Venn is vooral bekend door de broedende flamingo’s. Vorig jaar liep het niet goed af met de broedkolonie: de broedsels werden herhaaldelijk leeggeroofd door een vos, waardoor er geen jonge flamingo’s uit het ei kropen en de dieren het gebied begin juli al weer hadden verlaten. Dat moet anders en daarom heeft het biologisch station in Zwillbrock nu ingrijpende maatregelen getroffen. Een hekwerk in het water en een flinke barrière moeten de vos dit jaar tegenhouden.

U loopt ook nog een stukje over een oude smokkelroute. Kortom deze wandeling is gevarieerd, maar ook bijzonder te noemen door de aanwezigheid van flamingo’s in Nederland. Bij het start- en eindpunt staat een bijzondere barokkerk en een biologisch bezoekerscentrum.

Vergeet vooral U verrekijker niet en smeert U zich in de [na]zomer met anti-muggen creme in.

Routekaart

Wandelroute informatie

Vraag:  Antwoord:
Start / Parkeerplaats: Parkeerplaats Zwillbrock 8 te Zwillbrock
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:     Nee / Gedeeltelijk  
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Horeca: In het dorp en onderweg
Bankjes: Weinig
Extra Informatie: Zeer mooie wandeling met flamingo's.

Om flamingo’s te zien is het voorjaar de beste tijd.

Fotos Wandelroute

Zwillbrock-Flamingo-1458

Afbeelding 1 van 17

GPX Bestand

Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een naam en een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.

Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://mooistewandelroute.nl/overige/cookiebeleid-eu/


26.17 KB
484 downloads

Zwillbrock – Flamingo Route