Wegberg

Wegberg - Dalheimer Mühle 10 km

De start van deze wandeling is op Vlodrop station.
Vroeger was dit eens een echt station met 12 sporen een treinwerkplaats en een locomotief draaiplateau. We steken het spoor over (de enige echte ijzerenrijn) en gaan door een oud vergaan hek van Klooster St Ludwig. Op dit punt lag er eens een smal spoor naar het klooster voor de kolen verzorging.

We gaan bergop en genieten boven even van het uitzicht in zuidelijke richting. Daarna gaan we over paden van de oude kloostertuin naar het voormalige begraafplaatsje van het klooster. Er rusten hier paters, schoolkinderen uit begin 1900 een vliegtuigbemanning uit WO II en enkele baby’s uit de oorlogs jaren. Een zeer bijzondere plaats terecht zonder vvv folder vermelding.

De tocht gaat verder rond het oud klooster nu geheten Meru stichting. Aan de oost zijde gaan we naar de kloostervijver met een prieeltje op het oude bruggetje. Zeer mooi als de rododendrons in de bloei staan. Via de oudste klooster oprijlaan gaat het dan richting Dalheim. Eerst bergop voor het uitzicht en dan weer naar beneden met zicht op Dalheim station. Onder de ijzerenrijn door naar de Dalheimer Mühle (Wegberg). Daar zien we in zuid oostelijke richting een spoor boog van de oude spoorlijn naar de Rosenthal groeve. De spoorlijn is er niet meer maar het tracé wel. Hier bij de Dalheimer Mühle kunt U pauzeren.

Het laatste stuk is genieten van puur natuur, hier is het rustiger dan het eerste gedeelte, Door het dode dennenbos gaan we verder tot we het Karl May achtige uitzicht over het meertje onder ons krijgen. Het meer ligt inmiddels meer zuidoostelijk dan aan gegeven op de laatste versies kaarten van het gebied. De GPS ontvangst is hier prima en dat hebben we dan ook nodig om het smalle pad te vinden waar het verder gaat. Aan het eind van het smalle pad lijkt het niet echt of er recht vooruit wel een pad is. Armen omhoog en door de doornen heen. Op de doornen trappen en ze niet vast proberen te houden met je handen. Grote mensen voorop, kinderen er achter aan. Gaat prima. De beloning is dan de prachtige vervallen wildstand aan het einde.

Het is een zeer bijzondere tocht, niet lang, wel veel bergop en af, het kan er ook zeer modderig zijn.

Routekaart

Wandelroute informatie

Vraag:  Antwoord:
Start / Parkeerplaats: Parkeerplaats Vlodrop bij Station
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:     Nee   
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Horeca: Onderweg
Bankjes: Weinig
Extra Informatie: Kan modderig zijn

GPX Bestand

Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een naam en een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.

Voor Privacy- en cookieverklaring zie:


35.75 KB
63 downloads

Wegberg - Dalheimer Mühle