Hockai

Vallée de la Hoëgne 10,5 km

Dit is een wandeling van ongeveer 12 km langs de sprookjesachtige rivier de Hoëgne, het pad langs de Hoëgne is tegenwoordig voorzien van talrijke vlonders, trapjes, relingen en plankenweggetjes. Hier en daar is het zeer geaccidenteerde pad nog wat modderig en voorzien van talrijke boomwortels of rotsblokken. De rivier snijdt door het grote hoogteverschil een diepe vallei uit, vol met watervallen en stroomversnellingen.
De vallei van de Hoëgne is botanisch gezien uniek voor mossen en varens die men hier kan bekijken. Dit gedeelte van de vallei werd op de zuidwest-helling doorkruist door de spoorlijn Spa/Trois-Ponts, die in 1970 buiten dienst werd gesteld. Dit oude traject is in 2007 een Pré-ravel, (een fiets- en wandelpad) geworden. Léonard Legras, oud inwoner van Sart, was aan het begin van de 20ste eeuw de promotor van wandelingen in het dal van de Hoëgne. Een gedenkplaat ter herinnering aan L. Legras vinden we vlakbij de waterval Léopold II, die in 1899 door Koningin Marie Henriette werd onthuld.

De Hoëgne moet hier ondertussen honderdduizenden wandelaars hebben zien passeren. Toch kan je in deze vallei ook helemaal alleen zijn, als je een beetje de toeristische topdagen uit de weg gaat. Op zulke momenten krijg je misschien een waterspreeuw in de kijker; de grootte van pakweg een merel, maar donkerbruin en met een opvallende witte borst. Waterspreeuwen zitten altijd bij het water, vaak op rotsblokken in de rivier. Ze zoeken hun prooi[waterinsecten] ook onder water en gaan helemaal kopje onder om de rivierbodem af te speuren. Waar de waterspreeuw voorkomt, is vaak ook de grote gele kwikstaart niet ver weg, dat blijkt ook hier het geval te zijn: in voorjaar en zomer kom je deze prachtig gekleurde vogel geregeld tegen, voedsel zoekend langs de waterkant of rustend op rotsen in de rivier.

Het pad langs de Hoëgne is een aaneenschakeling van stukjes bospad, boomstambruggetjes, vlonderpaden en stukken rots. Het wandelpad speelt haasje over met de Hoëgne, de beekbedding ligt bezaaid met grote rotsblokken die de basis vormen voor ontelbare knappe watervalletjes – de ‘cascatelles’. Dit pad is niet alleen onderdeel van een GR-route, het is ook één van de oudste toeristische trekpleisters van België. Al ruim een eeuw trekken jaarlijks duizenden wandelaars door dit stukje van de Hoëgnevallei.Aan het begin en het einde van deze wandeling langs de Hoëgne, lopen we onder een poortje door [“Vallee de la Hoegne 1899-1999”]. We staan nu bij de passerelle du centenaire, een gecementeerde fantasiebrug die gebouwd werd in 1930 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van België. Sinds mensenheugenis is hier al een doorsteek door de Hoëgne. Vroeger werd deze brug ook de pont de la Vecquée genoemd, verwijzend naar de eeuwenoude rechte bosweg die hier de Hoëgne kruist.

Route Kaart

Informatie

 

Vraag: Antwoord:
Start / Parkeerplaats: Parkeerplaats aan Rue Abb Dossogne te 4970
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:          . Nee
Honden toegestaan: Niet geschikt voor honden
Horeca: In het dorp
Bankjes: Weinig tot geen
Extra Informatie: Zeer mooie wandeling met kleine watervalletjes

GPX Route Bestand

Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.

Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.mooistewandelroute.nl/overige/about/


173.98 KB
712 downloads

Hockai - Vallée de la Hoëgne 10,5 km

2 thoughts on “Hockai

  1. Beste,

    Hier staat dat de wandeling niet geschikt is voor honden. Waarom duidt u dit aan als niet geschikt?

    Alvast bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.