Cothen

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Cothen – Kromme Rijn 13.5 km

Meanderend door agrarisch land
in een oud gebogen lijn
stroomt verleden langs het heden
een prachtig Kromme Rijn

Ooit woest en ongetemd
Bracht zij hier eens het leven
Nu als een lieflijke stroom
Met mens en land verweven

Speciaal voor dit wandelpad heeft de dichter Boudewijn Hansen een gedicht gemaakt, wat precies aansluit bij het gevoel dat je krijgt tijdens deze wandeling!

Langs het Utrechtse riviertje de Kromme Rijn staan half april de fruitboomgaarden in volle bloei. Het is er veel minder druk en minstens even mooi als langs de Linge in de Betuwe. Aan de Kromme Rijn ligt het fruittelersdorpje Cothen met zijn beschermde dorpsgezicht, de historische Brink en de dorpsboomgaard de Meent. Voorbij Cothen is men begonnen met het herstel van natuurvriendelijke oevers, waardoor de oorspronkelijke planten en dieren weer een kans krijgen. De waterkwaliteit van de Kromme Rijn is verbeterd, waarvan meerdere zeldzame libellen en vissen geprofiteerd hebben, waaronder recent de beekrombout.

Deze wandeling gaat vervolgens een stukje langs de oude Kromme Rijn, via de kaasboerderij de Ossewaard en fruitverkoop Familie v. Doorn weer terug naar de Kromme Rijn. U heeft ook de mogelijkheid om dit stuk over te slaan door over te steken via de twee bruggen.

De route loopt nu verder langs kasteel Hardenbroek, dat alleen toegankelijk is voor wandelaars. Het huis wordt bewoond door de familie Loudon, het kasteel is niet toegankelijk! U heeft hier alleen de mogelijkheid om heerlijk te wandelen zonder overlast van auto’s of fietsen, wat wij een fantastisch stukje wandeling vonden.
Hier kwamen we ook nog zomaar een ooievaar tegen en twee prachtige grote bonte spechten.

Verder loopt deze wandeling via de Langbroekerdijk langs kasteel Leeuwenbroek en kasteel Hindersteijn. Langs de Langbroekerdijk staan veel knotwilgen (hier wel oppassen voor het verkeer). De wilgen moeten regelmatig geknot worden, wat ten opzichte van andere boomsoorten relatief veel onderhoud vergt. Stichts Landschapsbeheer werkt met vrijwillige “knotgroepen” aan het onderhoud en zo aan het behoud van de knotwilgen in het landschap. Weerdensteijnselaan loopt dwars door zo’n stuk perceel met knotwilgen terug naar Cothen, waar U nog langs kasteel Rhijnestein loopt, deze is ook niet toegankelijk voor publiek.

 

Fotoalbum: Cothen – Kromme Rijn

 

Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Cothen – Kromme Rijn

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” panotag=”Cothen” gpx=”https://www.gps-wandelaars.nl/wp-content/uploads/Cothen 13.5km.gpx”]


Informatie over de wandelroute:

Vraag: Antwoord:
Start / Parkeerplaats: Dorpstraat te Cothen
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Nee
Horeca: Alleen aan het begin van de Route
Bankjes: Ja
Extra Informatie:


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


300.66 KB
68 downloads

Cothen

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.