Ankeveen

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Ankeveen – Ankeveense Plassen 13,5 km

In de luwte van de koele Gooise chique, ligt het gulle land van de Ankeveense plassen. Dit plassengebied, in de achttiende eeuw ontstaan door vervening, is internationaal geroemd en gekwalificeerd. In het voorjaar broeden in de Ankeveense Plassen veel water- en moerasvogels. Bijvoorbeeld de kleine karekiet, grauwe gans en rietzanger. Ook zeldzamere vogelsoorten komen voor, zoals zwarte stern, roerdomp, snor en waterral. Natuurmonumenten helpt de sterns door nestvlotjes in het water te leggen. In het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid. Er groeien bijzondere, zeldzame planten als kranswieren, wateraardbei en zonnedauw.

De Ankeveense Plassen maken onderdeel uit van de Vechtplassen. Door het veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land lopen historische wandelpaden met aan weerszijden uitzicht op de Ankeveense Plassen.

Deze wandeling begint in Nederhorst den Berg, waar we langs de Dammerweg richting Hinderdam lopen. De naam Hinderdam is ontleend aan een dam met sluizen die hier in 1437 op de grens van Utrecht en Holland door de bisschop van Utrecht is aangelegd. In 1629 bouwde men een Fort op een eilandje midden in de Vecht. Het is nu eigendom van Natuurmonumenten. Het heeft een ecologische bestemming en is daarom niet toegankelijk.

Via de prachtige plassen lopen we naar Ankeveen. Hier vind U de ooievaars van de webcam van “Beleef de lente.nl”. Langs het Bergse pad, het Googpad en het Ankeveense pad gaat de route weer terug naar Nederhorst den Berg. Aan het Ankeveense pad staat een karakteristieke watermolen die in 1632 werd gebouwd. Enige malen raakte hij in verval, maar na de laatste restauratie is hij zeker het aankijken weer ten volle waard.

 

Fotoalbum: Ankeveen – Ankeveense Plassen

We cannot display this gallery
Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Ankeveen – Ankeveense Plassen

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” gpx=”https://www.gps-wandelaars.nl/wp-content/uploads/Ankeveense Plassen 13.5km.gpx”]


[easy_table caption=”Informatie over de wandelroute” border=1 width=”650″ colwidth=”300|350″ colalign=”left|left”]
Vraag;Antwoord
Start / Parkeerplaats;Parkeerplaats aan Dammerweg 3 te Nederhorst den Berg
Verharde wegen:;Ja
Onverharde wegen:;Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:;Nee
Honden toegestaan:;Ja, in een aantal gebieden alleen aangelijnd
Horeca:;Diverse
Bankjes:;Ja
Extra Informatie; De webcam van “Beleef de lente.nl is helaas verplaatst
[/easy_table]


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


303.14 KB
69 downloads

Ankeveen

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.