Valkenburg

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Valkenburg – Gerendal 14 km

Het Gerendal is het beroemdste bloemendal van Limburg. Waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. Dankzij de gevarieerde, kalkrijke bodem groeien hier vele soorten orchideeën. Helaas zijn deze zogenaamde kalkgraslanden erg kwetsbaar. Daarom zijn ze niet toegankelijk voor publiek. De orchideeëntuin in het Gerendal is daarentegen wel te bezichtigen. Hier groeien alle planten die ook in de rest van het gebied voorkomen. Met name in het voorjaar is een bezoek aan de tuin zeer de moeite waard.
Openingstijden zijn van 1 mei tot 1 juli van 10.00u.-17.00u.
Honden mogen niet in de tuin, maar kunnen bij de picknickweide worden aangelijnd.

in het Gereendal leven enkele soorten reptielen. De levendbarende hagedis bijvoorbeeld en de hazelworm. Zowel de hagedis als de hazelworm kunt u op een van de warmere zuidhelling met een beetje geluk aantreffen.  De wijngaardslak die ook in het Gerendal leeft is de grootste in Nederland voorkomende slak: het huisje kan bijna 5 cm groot worden. Deze slakken hebben hun naam te danken aan het feit dat ze in zuidelijker streken vaak in wijngaarden worden aangetroffen. Levende Wijngaardslakken vindt men vooral tussen april en oktober. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden.

Van de bossen in dit gebied wordt iedere winter een deel gekapt. Een enkele grote boom blijft staan. Dankzij het licht dat zo op de bodem kan komen, ontstaat een weelderige plantengroei. De meeste planten zijn zeer zeldzaam. Bos met veel licht en een kalkbodem komt in Nederland namelijk maar weinig voor.

In Valkenburg is voor iedereen wel wat te beleven, terrassen in overvloed.
De eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg dateert van het jaar 1041. Uit dat jaar wordt een oorkonde bewaard waarin de Duitse koning Hendrik III (die enkele jaren later tot keizer zal worden gekroond) vier dorpen schenkt aan zijn nicht Irmgard. Het zijn de dorpen Herve, Epen, Vaals en Valkenburg. De oorkonde draagt als datum 15 februari 1041 en de naam Falchenberch is duidelijk leesbaar. Historici zijn het erover eens dat hier niet de tegenwoordige stad aan de Geul mee wordt bedoeld, maar het huidige Oud-Valkenburg.

Voor deze wandeling heeft u wel goede wandelschoenen nodig, er is hier en daar wat klimwerk. De beloning is een heerlijk stuk vlaai met koffie/thee op een terras in Valkenburg!

Fotoalbum: Valkenburg – Gerendal

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/var/www/vhosts/mooistewandelroute.nl/mooistewandelroute.nl/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.


Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Valkenburg – Gerendal

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” gpx=”https://www.gps-wandelaars.nl/wp-content/uploads/Valkenburg 14km.gpx”]


[easy_table caption=”Informatie over de wandelroute” border=1 width=”650″ colwidth=”300|350″ colalign=”left|left”]
Vraag;Antwoord
Start / Parkeerplaats;Pakeerplaats aan de Gerendal 3
Verharde wegen:;Ja
Onverharde wegen:;Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:;Nee
Honden toegestaan:;Ja, deels aangelijnd
Horeca:;Ja, ook veel in Valkenburg zelf
Bankjes:;Ja
Extra Informatie;
[/easy_table]


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


13.26 KB
106 downloads

Valkenburg

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.