Plasmolen

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Plasmolen – Mookerheide 12 km

Deze wandeling loopt door de Mookerheide, de Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heeft u op sommige punten prachtige vergezichten over de Maas. In het zuidelijke deel van de Mookerheide groeit struikheide die in augustus prachtig bloeit. Plaatselijk staat veel brem. De heide wordt begraasd door schapen en runderen om vergrassing met pijpenstrootje terug te dringen. Enkele ruige graslandjes op het landgoed worden extensief beheerd.

Op zondag 12 juni 2011 is op de Mookerheide de eerste gladde slang van het jaar waargenomen. Vroeg in de ochtend trof boswachter Bart van der Aa het volwassen exemplaar aan in het Westelijk deel van het heidegebied. Het betrof hier een volgroeid vrouwtje. Vanwege het verborgen leven dat gladde slangen leiden is zo een waarneming vrij uniek. De zeldzame waarnemingen in vorige jaren doen vermoeden dat de gladde slang zich door het gebied verspreid. Zo werd vorig jaar nog een jong exemplaar gezien in het oostelijk deel van het gebied, in 2009 in het noorden en in 2006 en 2007 werden waarnemingen gemeld aan de zuidkant van de Mookerheide. Op de Mookerheide kunt u verder ook nog dassen [nachtdieren], zandhagedissen en ringslangen tegenkomen.

De wandeling loopt ook door de Mookerschans. Het stukje heide bij de Mookerschans is een van de weinige restanten
van de uitgestrekte Mookerheide die vroeger een groot deel van de stuwwal bedekte. De overgebleven heidevelden zijn klein en van elkaar geïsoleerd. Bovendien dreigen grassen, struiken en bomen de nog aanwezige heide te verdringen. Dat is nadelig voor de planten en dieren die thuishoren op de heide. Vooral kwetsbare soorten als de zandhagedis, hazelworm, gladde slang en de blauwvleugelsprinkhaan gaan achteruit door het verdwijnen van hun leefgebied. In de komende jaren voert Natuurmonumenten daarom in samenwerking met andere terreineigenaren op de stuwwal een heideherstelproject uit. Heidevelden worden vergroot, bosranden uitgedund en tussen de gebieden worden verbindingszones aangelegd. Via brede zandstroken en open plekken in het bos kunnen de typische heidebewoners zich dan van het ene naar het andere heideveld verplaatsen. Een fijne wandeling, vooral in de maand augustus als de heide op z’n mooist is!

Fotoalbum: Plasmolen – Mookerheide

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/var/www/vhosts/mooistewandelroute.nl/mooistewandelroute.nl/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.


Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Plasmolen – Mookerheide

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” gpx=”https://www.gps-wandelaars.nl/wp-content/uploads/Mookerheide 12km.gpx”]


[easy_table caption=”Informatie over de wandelroute” border=1 width=”650″ colwidth=”300|350″ colalign=”left|left”]
Vraag;Antwoord
Start / Parkeerplaats;Parkeerplaats N271 (Rijksweg)  ten hoogte van Plasmolen
Verharde wegen:;Ja
Onverharde wegen:;Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:;Nee
Honden toegestaan:;Ja / Ja, aangelijnd
Horeca:;Ja, niet onderweg
Bankjes:;Ja
Extra Informatie;
[/easy_table]


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


21.63 KB
38 downloads

Plasmolen

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.