Zwilbroek

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Duitsland Routes Duitsland Opmerking

Zwilbroek – Flamingo Route 10 km

In en nabij het prachtige Zwillbrocker Venn, enkele kilometers ten oosten van Groenlo aan de Nederlands-Duitse grens leven meer dan zestig vogelsoorten, waaronder sierlijke flamingo’s en krijsende kokmeeuwen. Laatstgenoemden leven met dertien duizend stuks op een kluitje.

De wandeling loopt door twee natuurgebieden, de Zwolse Leemputten en het Zwillbrocker Venn. De leemputten zijn ontstaan door het afgraven van de klei voor de steenfabriek.

Het Zwillbrocker Venn ligt in Duitsland, net over de grens, en is een restant van een groot hoogveengebied dat zich tot ver in Nederland heeft uitgestrekt. Beide gebieden zijn voor vogelliefhebbers, zeker in het voorjaar, het bezoeken waard. Boomvalken, zaagbekken en andere watervogels zijn te zien. Ook de wielewaal komt daarvoor. Het Zwillbrocker Venn is vooral bekend door de broedende flamingo’s. Vorig jaar liep het niet goed af met de broedkolonie: de broedsels werden herhaaldelijk leeggeroofd door een vos, waardoor er geen jonge flamingo’s uit het ei kropen en de dieren het gebied begin juli al weer hadden verlaten. Dat moet anders en daarom heeft het biologisch station in Zwillbrock nu ingrijpende maatregelen getroffen. Een hekwerk in het water en een flinke barrière moeten de vos dit jaar tegenhouden.

U loopt ook nog een stukje over een oude smokkelroute. Kortom deze wandeling is gevarieerd, maar ook bijzonder te noemen door de aanwezigheid van flamingo’s in Nederland. Bij het start- en eindpunt staat een bijzondere barokkerk en een biologisch bezoekerscentrum.

Vergeet vooral U verrekijker niet en smeert U zich in de [na]zomer met anti-muggen creme in.

Fotoalbum: Zwilbroek – Flamingo-route

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/var/www/vhosts/mooistewandelroute.nl/mooistewandelroute.nl/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.


Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Zwilbroek – Flamingo-route

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” panotag=”Flamingo” gpx=”https://www.gps-wandelaars.nl/wp-content/uploads/Zwillbrock_Flamingo_10km.gpx”]


[easy_table caption=”Informatie over de wandelroute” border=1 width=”650″ colwidth=”300|350″ colalign=”left|left”]
Vraag;Antwoord
Start / Parkeerplaats;Parkeerplaats Zwillbrock 8 te Zwillbrock
Verharde wegen:;Ja
Onverharde wegen:;Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:;Nee
Honden toegestaan:;Ja, aangelijnd
Horeca:;Ja
Bankjes:;Ja
Extra Informatie; Om flamingo’s te zien is het voorjaar de beste tijd
[/easy_table]


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/

© https://www.gps-wandelaars.nl